Táplálkozás & Edzés mesterfokon

Miért olyan csábító a gyorséttermi kaja? Gyorsétterem és cukorfüggőség.

Elgondolkodtál már azon, hogy miért annyira finomak a gyorséttermi ételek, hogy sokan – be nem vallottan vagy még rosszabb, észre sem veszik – akár naponta ott étkeznek és függővé válnak? Ha te nem tartozol közéjük, akkor már biztosan gondolkodtál rajta. Lehet, hogy néha te is veszel egy sajtburgert. Én is szoktam és tudom, hogy finom. Érzem, hogy finom. De…

Miért pont üdítő, hamburger és sültkrumpli van egy szokásos gyorséttermi menüben? Olvass tovább és megtudhatod ezt a titkot és még sok mást is…

 

Miért hamburgerből, sültkrumpliból és üdítőből állnak a legkeresettebb gyorséttermi menük?

Tényleg azt hiszed, hogy pusztán az a sikere a “menünek”, hogy a fiatalok látták az amcsi filmekben ezeket az éttermeket? Azt gondolod, hogy ennyi elég? Tévedsz! 

Ahhoz, hogy megértsd a sikerét ezeknek az ételeknek egy kicsit vissza kell mennünk a múltba. Régebben a természet adta ételeket fogyasztottuk. Magvakat, zöldségeket, gyümölcsöket és néha állatokat. Akkoriban elég rossz világ volt az emberekre, hiszen hosszú-hosszú ideig még nem indult be az állattenyésztés és a növénytermesztés. Gyűjtögettünk, halásztunk és vadásztunk. Ez nagyon hosszú idő volt. Több tízezer évről beszélünk. Ekkor a szervezet adaptálódott a helyzethez és úgy alakult a testünk, hogy a létfontosságú tápanyagokat finomnak érezzük és a vágyjunk a fogyasztásukra. 

Melyek ezek a tápanyagok?

 

Kis mennyiségben élet, nagy mennyiségben halál: A cukor.

A legfontosabb tápanyagok egyike a cukor. A cukor a szervezetünkben glükóz formájában tárolódik. A glükóz szerepe, “hogy energiát, illetve különböző metabolitokat állítson elő a vegyületek szintéziséhez.”¹. A természetben a cukor leginkább a gyümölcsökben és a mézben található meg. A gyümölcsök ritkák voltak, a mézet pedig nehéz és veszélyes volt megszerezni. A világ azóta megváltozott. Megjelentek a különböző feldolgozott cukrok. A cukor már nem hiánycikk. Az evolúció azonban nem tudott ehhez alkalmazkodni, így mértéktelenül vágyunk a cukorra. Vágyunk az édes íz érzésére. Nos, a gyorséttermi menük egyik összetevője az édes íz. Az édességek és a cukros üdítők szerves részét képezik a választéknak. 

A cukor káros hatása, hogy a hirtelen bevitt, nagyobb mennyiségű cukor nagyon jó barátságban van a 2-es típusú cukorbetegségre hajlamosító génekkel. Ezeken felül a túlzott cukorfogyasztás elhízást, gyulladásokat, krónikus betegségeket, fogszuvasodást és metabolikus szindrómát is okoz, valamint újabb kutatások szerint az akne kialakulásában is fontos szerepet játszik.

A szervezetünk csillapíthatatlan édesség iránti vágyakozása arra a korra készült, amelyben az édesség luxusnak számított. Vágyunk az édes ízekre, azonban a testünknek valójában nincs szüksége rá akkora mennyiségben,mint a fejlett országokban elérhető. 

Mennyi az ajánlott bevitel cukorból? A WHO ajánlása napi maximum 50 gramm cukor ajánlott egy átlagos 75 kilogramm testsúlyú ember számára. Érdemes ezt az 50 grammot is lehetőség szerint természetes forrásokból pótolni.

 

 

A zsírok

A második fontos tápanyaga a szervezetnek a zsír. Szintén létfontosságú feladatai vannak, többek között a hormonháztartáshoz szükséges és tartalék üzemanyagként szolgál a szervezetnek.

Mi a baj vele? Ugyanaz, mint a cukorral. Régen kulcsfontosságú volt a zsírraktározás, manapság azonban értelmetlen; ugyanakkor a szervezetünk nem tud néhány évszázadon belül alkalmazkodni az új helyzethez. Vágyunk a zsíros ételekre. A szervezetünk nem tudja, hogy mikor elég. A gyorsmenükben a sültkrumpli zsíros, a húsokat zsírban sütik. Önmagában ezzel nem lenne gond, hiszen létfontosságú a zsírok fogyasztásra. A gond azzal van, hogy silány minőségű zsiradékokban készülnek a gyorskaják. Általában pálmaolajban. A pálmaolaj egyéb felhasználása a Wikipédia cikkben elolvasható. Érdemes rászánni néhány percet.

A pálmaolaj és a pálmazsír gyakori fogyasztása (S hidd el, ha készételt veszel, akkor te is gyakori fogyasztó vagy) megnöveli a rossz koleszterinszintet (LDL), ami növeli a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Tudományos kutatások kimutatták, hogy azokban az országokban, ahol sok telített zsírsavat fogyasztanak négyszer(!) annyi ember hal meg szív- és érrendszeri megbetegedésekben, mint ott, ahol telítetlen zsírokat használnak.

A testünk vágyik a zsíros ízekre, mely az édessel vegyítve már igazi orgia az érzékelőbimbóknak. Az a probléma ezzel, hogy a szervezet képtelen megkülönböztetni a jó és a rossz zsírokat. Az olcsósága miatt pedig biztos lehetsz benne, hogy az üzleti érdeke a gyorsétteremnek az, ha a – törvényi szabályozásba még éppen beleférő – szar minőségű oljban/zsírban süti ki neked a sültkrumplit és a húspogácsákat. 

 

Nem vagy szomjas? Majd az leszel!

Azt mindenki tudja, hogy az édes üdítők nem csillapítják a szomjúságot. Ha cukrosat iszol, akkor még többet akarsz inni. De mi az, ami még jobban növeli a szomjúságérzetet? 

Így van, a só. A sózott sültkrumpli. Eszel egy kevés sós (olajos) krumplit, amitől megszomjazol. A szomjúságra fogyasztasz egy kis cukros üdítőt, amitől még szomjasabb leszel, emiatt legközelebb már a nagyobb kiszerelést veszed meg. Biztos, ami biztos.

Bezárult a kör. A sós, édes és zsíros íz együttese gondoskodik arról, hogy a szervezeted bekapcsolja azt az ősi mechanizmust, mellyel emlékezteti önmagát: “Itt a terülj-terülj asztalkám, kapcsold ki a jóllakottság jelzőit! Ki tudja, hogy mikor jutunk újra ételhez?”

A tudatlan ember pedig csak vásárol és zabál, majd újra vásárol és zabál. Mert finom…nem érdekli, hogy mit művel a saját testével, hiszen nem látja és nem érzi azonnal a hatásokat. Tíz év távlatából ugyan kinek jut az eszébe, hogy 3-4-5 évvel ezelőtt hónapokon keresztül a gyorskajáldában evett és ez most okozott problémát?

Most nézd ezt a képet alaposan…képzeld el, ahogy beleharapsz az egyik finom fánkba és összefut a nyál a szádban… Ha most azonnal mész és eszel valami édességet az természetes. Ha a nap folyamán már ettél édességet és most újra rohansz érte, akkor van egy rossz hírem: Te is függő vagy. Cukorfüggő.

 

 

 

Mi a közös az alkoholban, a kokainban és a cukorban?

A cukorfogyasztó ugyanúgy jár, mint az alkoholista. Rászokik az édes ízre. Függő lesz. Létezik a cukorfüggőség, csak éppen nem olyan felkapott téma, mint az alkoholizmus, hiszen a fejlett országokban a népesség óriási része függő, ezért nem tűnik fel. Ha pedig én függő vagyok és a Pista is függő, akkor jobb nem bolygatni a dolgot. A fejlett országokban a gyerekek már függőként nőnek fel és ezt az átlagnépesség jelentős része kívánatosnak ítéli meg. Nem gondolkodnak hosszútávon.

A cukorfüggőség még egy dologban különbözik az alkoholizmustól vagy a drogfüggőségtől: Nem tesz tönkre családokat – látható módon. Mert bizony tönkreteszi a családokat. Nem erőszakosan, mint a kokain vagy az alkohol, hanem sunyin és alattomosan teríti le a családtagokat a cukorbetegséggel, az elhízással és az ezzel járó kísérő betegségekkel, tunyasággal, mérhetetlen kezelési költségekkel. Csendben, sunyin, lassan vágja el a torkodat.

Azt hiszed, hogy te nem vagy cukorfüggő és nem rólad szól ez a cikk? Tedd magad próbára, ha mered! Tedd félre az édes ízű dolgokat két hétre és nézd meg, hogy mi történik.

Napokon belül vágyni fogsz rájuk. Nem csak egyszerűen, hanem elsöprő, elemi erővel fogod kívánni az édeset. Minden pillanatban érezni fogod az édes ízt a szádban. Pedig ez nem természetes, hiszen alig néhány évtizede fogyasztunk ekkora mennyiségű édességet. Ugyanolyan vágy vezérel majd, mint az alkoholistákat és a drogosokat. Nem tudsz majd rendesen aludni, mert hiába eszel, édesre fogsz éhezni.

Ez a függőség néhány hét múlva elmúlik majd. A pozitívuma, hogy teljesen más íze lesz az ételeknek amikor leszoksz a cukorról. Néhány ételt undorító ízűnek fogsz majd tartani, másokat – mint pl. egy alma – pedig sokkal finomabbnak, mint eddig.

 

Összefoglalás és tanulság

Egy jó szakácstól hallottam az alábbi igazságot:

“Nincs az az undorító élelmiszer, amelyet két deci cukros üdítő és egy liter ketchup ne tudna ínycsiklandó finomsággá varázsolni.”

Ha ehhez hozzáteszed a zenét, a fényeket, a kiszolgálást és az imázst, akkor bármit eladhatsz, sikered lesz.

Mi a helyzet a cukorral? Most azt mondod, hogy ne egyek többet édességet?

Nekem két hónapba került ( 8 kiló zsírt fogytam le magamról, pedig nem voltam túlzottan vastag ) mire megszabadultam a kényszeres édességvágytól. Az elején pokoli volt. Esténként csak a finomságok jártak a fejemben. Ezt úgy küszöböltem ki, hogy még kristálycukrot sem tartottam itthon. Semmiféle édeset nem tartottam a lakásban, a boltba pedig lusta voltam emiatt külön elmenni. 🙂 

Vannak élelmiszerek, amiket bottal sem piszkálnék meg. De vannak édességek, amelyek még beleférnek egy egészséges étrendbe, mint “csaló étkezés”.

Nem azt mondom, hogy ne egyél gyorsétteremben és kerüld el örökre az édességeket. Azt mondom, hogy legyél észnél és olyan dolgokat egyél, amikre a testednek valójában szüksége van – nem csak úgy érzed, hogy szüksége van rá.

Heti 1-2 étkezés, amikor beülsz a haverokkal egy gyorskajáldába vagy otthon megeszel valami undormány elősütött kekszet (bocs, de azok tényleg gusztustalanok…) az még nem a világvége. Megmondom őszintén, én is szoktam gyorsétteremben enni. Imádom. Egyszerűen nem viszem túlzásba. Az a baj, hogy többség túlzásba viszi. Bizonyítékot akarsz? Menj el egy plázába és nézd meg, hogy mennyi elhízott ember eszi két pofára a hamburgert.

A lényeg az, hogy az étkezéseid túlnyomó részében kerüld el a cukrokat és használj helyettük inkább steviát vagy természetes cukrokat (gyümölcsök, méz).

 

 

Mennyi cukrot fogyasztok én?

Én minden reggeli mellé elfogyasztok egy kevés mézet és napközben egy almát. Heti 1-2 alkalommal lelkiismeret furdalás nélkül megeszek valami igazán egészségtelen, undorító, silány alapanyagból készült eszméletlenül finom dolgot vagy egy süteményt. ( Ha a célom a fogyás, akkor még ennyit sem eszek meg. ) Egy egészséges étrendben ezek nem tételek.

A hangsúly a mértéken van.

Igen tudom, ennyi kép után már nagyon megéheztél. Tessék, itt van 15 egészséges hamburger recept! 🙂

 

Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel most a Facebook oldalunkra, hogy soha ne maradj le az újabb cikkekről!

Te másként gondolod? Nekünk számít a véleményed! Írj nekünk a LifeManagement Blog közösségi oldalán!

Táplálkozás & Edzés mesterfokon - LifeManagement blog

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!