Miért egészségtelen a chips? A (burgonya)chips az egyik legkedveltebb ropogtatnivaló annak ellenére, hogy a szervezetednek egyáltalán nincs rá szüksége, emellett pedig komoly mennyiségű méreganyagot juttat a szervezetedbe. Ennek ellenére mindenki imádja és egyre több fogy belőle. Ha nem szeretnél lemondani a ropogtatásról egy jó film közben, de az egészséges táplálkozás fontos a számodra, akkor érdemes ezt a bejegyzést elolvasnod.
Mit egyél chips helyett? Mutatok két lehetséges, az egészséges étrend részét képező alternatívát.
A sós burgonyachips (jobb esetben) mindössze 3 összetevőből áll. A chipsban található só és a zsírok biztosítanak arról, hogy soha ne lakj jól vele. Egy zacskó chips kényelmesen lecsúszik annak ellenére, hogy a hatása a szervezetedre…pusztító.
Az első összetevő a burgonya, amely értékes tápanyagforrás. A krumpliról tudjuk, hogy kifejezetten egészséges étel, a természet adta nekünk. Ennél csak akkor romlik a helyzet, amikor burgonyaporból készül a chips…az már az aljának is az alja.
A chips második összetevője a növényi olaj, általában hidrogénezett napraforgóolaj vagy pálmaolaj. A telített zsírsavak magas aránya és túlzott fogyasztása komoly egészségügyi kockázatot jelent, mint az érelmeszesedés, LDL koleszterinszint növekedése és az anyagcsere megfelelő működésének helyreállítása.
A pálmaolaj gyümölcse vöröses színű.
De nem ez a probléma vele. Az olaj felhevítésekor (amikor a krumplit sütik) 3-MCPD és glicidol-zsírsavészterek, melyekből az emésztéskor glicidol szabadul fel. A glicidol pedig rákkeltő hatású.
Jogosan felmerülő kérdés, hogy miért használnak a chipshez pálmaolajat? Azért, mert ez a legolcsóbb és nem veszi el az ételek ízét. Jó tudni, hogy a pálmaolajat használják az élelmiszergyártáson kívül is. A kézkrémektől kezdve a csokoládén át mindenben ezt használnak annak ellenére, hogy emiatt hatalmas területű erdőket kell kipusztítani. Ráadásul a termesztés után azon a területen évtizedekig semmilyen más növény nem él meg. A pálmaolaj legnagyobb problémája az ipari felhasználás, alternatívái a kókuszolaj és az olivaolaj lehetnének, azonban ezeknek olyan erős ízük van, hogy teljesen elrontanák a jelenlegi “chipsízt”.
A sós chips 3. összetevője a só. A sóval is az a probléma, hogy nagy mennyiségben káros a szervezetedre (fehérítőt, csomósodásgátlót és egyéb összetevőket tartalmaz) és semmi köze a természeteshez. Az asztali vagy konyhasó mesterségesen előállított alapanyag. Mégis, szinte az összes ételben benne van, mert az előállítása olcsó. Kerüld el a sót amennyire teheted. Teljesen úgysem tudod kikerülni és nem is kell, de ha odafigyelsz és tudatosan a kevesebb sót választod az sokkal jobb, mintha sósat ropogtatnál.
A többi chips még rengeteg ízfokozót, tartósítószert és aromát tartalmaz, amelyek bemutatása meghaladja ezt a bekezdést.
+1: A brutálisan sok felesleges kalóriáról és arról, hogy a hirtelen bevitt nagy mennyiségű zsírok hogyan borítják fel a hormonháztartásod még nem is beszéltem…maradjunk annyiban, hogy ne egyél chipset. Ne!
Az előbb azt írtam, hogy ne egyél egyáltalán bolti chipset és ez lenne a legjobb, ha fontos az életed. De nem vagyok álszent. Én is eszem chipset. Néha belefér 1 kis chips, ha egyébként egészséges vagy, de törekedj a nullára.
Ez egy jó írány ahhoz képest, hogy a lakosság jelentős része naponta eszik 1 csomaggal.
Ha már eddig is a chips ellen voltál vagy most gondolkodtál el azon, hogy megszabadulsz ettől a káros szokásodtól és az egészséges táplálkozás lesz az új irány, akkor nem kell izgulnod. Egy jó film közben ropogtathatsz más finomságot.
A legjobb alternatívát az olajos magvak jelentik. A kesudió, földimogyoró és társai kifejezetten jót tesznek az egészségednek. A bennük található egészséges zsírok és fehérjék a szervezet számára táplálóak. Egyedül arra figyelj, hogy ne sózott, pörkölt magokat vegyél. Pörkölés során szintén méreganyagok szabadulnak fel a sót pedig most akartad kihajítani az életedből. Az olajos magvak előnye még, hogy rengeteg vitamin és ásványi anyag található bennük.
Kiváló magnézium, kalcium, kálium, foszfor, cink, mangán és vasforrások
A különféle zöldségchipsek a legjobb alternatívát nyújtják az ipari burgonyachipssel szemben. Meg kell értened, hogy a burgonyachips olyan zöldségchips, ami tele van káros szeméttel. Az igazi zöldségchips sült zöldségből készül, olaj és adalékanyagmentesen. Minden paleo- vega- és gluténmentes étrend kiegészítője lehet.
A gyümölcschips (almaszirom, kókuszchips) azonban sokkal több szénhidrátot (fruktózt – gyümölcscukrot) tartalmaz, mint a zöldségchipsek, ezért érdemes mértékkel fogyasztani.
Paleo- vega- és gluténmentes chips.
Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel most a Facebook oldalunkra, hogy soha ne maradj le az újabb cikkekről!
Te másként gondolod? Nekünk számít a véleményed! Írj nekünk a LifeManagement Blog közösségi oldalán!
Táplálkozás & Edzés mesterfokon - LifeManagement blog