Mit egyek chips helyett?

Miért egészségtelen a chips? A (burgonya)chips az egyik legkedveltebb ropogtatnivaló annak ellenére, hogy a szervezetednek egyáltalán nincs rá szüksége, emellett pedig komoly mennyiségű méreganyagot juttat a szervezetedbe. Ennek ellenére mindenki imádja és egyre több fogy belőle. Ha nem szeretnél lemondani a ropogtatásról egy jó film közben, de az egészséges táplálkozás fontos a számodra, akkor érdemes ezt a bejegyzést elolvasnod.

Mit egyél chips helyett? Mutatok két lehetséges, az egészséges étrend részét képező alternatívát.

Miért káros a chips?

A sós burgonyachips (jobb esetben) mindössze 3 összetevőből áll. A chipsban található só és a zsírok biztosítanak arról, hogy soha ne lakj jól vele. Egy zacskó chips kényelmesen lecsúszik annak ellenére, hogy a hatása a szervezetedre…pusztító. 

Az első összetevő a burgonya, amely értékes tápanyagforrás. A krumpliról tudjuk, hogy kifejezetten egészséges étel, a természet adta nekünk. Ennél csak akkor romlik a helyzet, amikor burgonyaporból készül a chips…az már az aljának is az alja.

A chips második összetevője a növényi olaj, általában hidrogénezett napraforgóolaj vagy pálmaolaj. A telített zsírsavak magas aránya és túlzott fogyasztása komoly egészségügyi kockázatot jelent, mint az érelmeszesedés, LDL koleszterinszint növekedése és az anyagcsere megfelelő működésének helyreállítása.

A pálmaolaj gyümölcse vöröses színű.

De nem ez a probléma vele. Az olaj felhevítésekor (amikor a krumplit sütik) 3-MCPD és glicidol-zsírsavészterek, melyekből az emésztéskor glicidol szabadul fel. A glicidol pedig rákkeltő hatású. 

Jogosan felmerülő kérdés, hogy miért használnak a chipshez pálmaolajat? Azért, mert ez a legolcsóbb és nem veszi el az ételek ízét. Jó tudni, hogy a pálmaolajat használják az élelmiszergyártáson kívül is. A kézkrémektől kezdve a csokoládén át mindenben ezt használnak annak ellenére, hogy emiatt hatalmas területű erdőket kell kipusztítani. Ráadásul a termesztés után azon a területen évtizedekig semmilyen más növény nem él meg. A pálmaolaj legnagyobb problémája az ipari felhasználás, alternatívái a kókuszolaj és az olivaolaj lehetnének, azonban ezeknek olyan erős ízük van, hogy teljesen elrontanák a jelenlegi “chipsízt”.

A sós chips 3. összetevője a . A sóval is az a probléma, hogy nagy mennyiségben káros a szervezetedre (fehérítőt, csomósodásgátlót és egyéb összetevőket tartalmaz) és semmi köze a természeteshez. Az asztali vagy konyhasó mesterségesen előállított alapanyag. Mégis, szinte az összes ételben benne van, mert az előállítása olcsó. Kerüld el a sót amennyire teheted. Teljesen úgysem tudod kikerülni és nem is kell, de ha odafigyelsz és tudatosan a kevesebb sót választod az sokkal jobb, mintha sósat ropogtatnál.

A többi chips még rengeteg ízfokozót, tartósítószert és aromát tartalmaz, amelyek bemutatása meghaladja ezt a bekezdést.

+1: A brutálisan sok felesleges kalóriáról és arról, hogy a hirtelen bevitt nagy mennyiségű zsírok hogyan borítják fel a hormonháztartásod még nem is beszéltem…maradjunk annyiban, hogy ne egyél chipset. Ne!

Mennyi chipset ehetek meg?

Az előbb azt írtam, hogy ne egyél egyáltalán bolti chipset és ez lenne a legjobb, ha fontos az életed. De nem vagyok álszent. Én is eszem chipset. Néha belefér 1 kis chips, ha egyébként egészséges vagy, de törekedj a nullára.

Ez egy jó írány ahhoz képest, hogy a lakosság jelentős része naponta eszik 1 csomaggal.

Chips alternatívák – Mit egyek chips helyett?

Ha már eddig is a chips ellen voltál vagy most gondolkodtál el azon, hogy megszabadulsz ettől a káros szokásodtól és az egészséges táplálkozás lesz az új irány, akkor nem kell izgulnod. Egy jó film közben ropogtathatsz más finomságot. 

Olajos magvak

A legjobb alternatívát az olajos magvak jelentik. A kesudió, földimogyoró és társai kifejezetten jót tesznek az egészségednek. A bennük található egészséges zsírok és fehérjék a szervezet számára táplálóak. Egyedül arra figyelj, hogy ne sózott, pörkölt magokat vegyél. Pörkölés során szintén méreganyagok szabadulnak fel a sót pedig most akartad kihajítani az életedből. Az olajos magvak előnye még, hogy rengeteg vitamin és ásványi anyag található bennük.

Kiváló magnézium, kalcium, kálium, foszfor, cink, mangán és vasforrások

Almachips, kókuszchips és egyéb szárított chipsek

A különféle zöldségchipsek a legjobb alternatívát nyújtják az ipari burgonyachipssel szemben. Meg kell értened, hogy a burgonyachips olyan zöldségchips, ami tele van káros szeméttel. Az igazi zöldségchips sült zöldségből készül, olaj és adalékanyagmentesen. Minden paleo- vega- és gluténmentes étrend kiegészítője lehet. 

A gyümölcschips (almaszirom, kókuszchips) azonban sokkal több szénhidrátot (fruktózt – gyümölcscukrot) tartalmaz, mint a zöldségchipsek, ezért érdemes mértékkel fogyasztani.

Paleo- vega- és gluténmentes chips.

Címkék: , ,

Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel most a Facebook oldalunkra, hogy soha ne maradj le az újabb cikkekről!

Te másként gondolod? Nekünk számít a véleményed! Írj nekünk a LifeManagement Blog közösségi oldalán!

Táplálkozás & Edzés mesterfokon - LifeManagement blog

Tovább a blogra »